Wakacyjna opalenizna? Dowiedz się jak chronić swoją skórę przed słońcem od wewnątrz
Przed nami upalny weekend. Niektórzy z Was wybiorą się na tak zwany plażing w pełnym słońcu. Zostałeś pewnie nieraz wyczulony na fakt, że przy opalaniu kremy ochronne z filtrem to niezbędnik. Dieta jednak również może wspomóc naturalne siły obronne organizmu przed dostarczenie mu ważnych na zdrowia skóry składników odżywczych.
Witamina A pobudza wzrost i odnowę uszkodzonych tkanek i wpływa korzystnie na stan skóry. Kolorowe warzywa i owoce, takie jak czerwone jabłka, morele, brzoskwinie, marchew czy papryka, zawierają beta – karoten, który w organizmie jest przetwarzany na witaminę A. Dobrym jej źródłem jest również nabiał i wątroba.
Witaminy z grupy B, zawarte w rybach, drobiu, pełnym ziarnie, roślinach strączkowych i nasionach, są również niezwykle ważne dla zdrowia naszej skóry.
Witamina C– jeśli dostawczych swojemu organizmowi więcej tej witaminy, szybciej poradzi sobie ze skutkami przedawkowania słońca. Aby utrzymać podaż witaminy C na najwyższym poziomie jedzmy przynajmniej pięć razy dziennie owoce i warzywa, w tym owoce cytrusowe, truskawki, pomidory o brokuły.
Witamina E pomoże ograniczyć uszkodzenia komórek skóry spowodowane nadmiernym opalaniem. Dużo jest w sałatce z awokado i nasion słonecznika, a poza tym w oleju słonecznikowym, margarynach, wzbogacanych produktach zbożowych, rybach, jakach, orzechach, nasionach i kiełkach.
ARTYKUŁY POWIĄZANE