Jesteś tutaj :
Dobroczynność w jajkach

Czy spożywając poranną jajecznicę, myślisz o niesieniu pomocy innym? Naukowcy postanowili zająć się tą niecodzienną zależnością. Zobaczmy, co z tego wyszło.

 

 

 

 

Jaja, a sumienie

 

 

Naukowcy z uniwersytetu w Leiden w Holandii przeprowadzili bardzo ciekawe badania. Wynika z nich, że osoby, które zostały poddane padaniu jedzące wcześniej omlet z trzech jajek były bardziej skłonne do rozdawania pieniędzy na cele charytatywne, aż trzy krotnie bardziej aniżeli grupa, która nie jadła jajek.

 

 

Naukowcom wydawało się być to nieco dziwne, dlatego też postanowili ugryźć ten temat nieco bardziej. Najwidoczniej chodzi tu głównie o Tryptofan(aminokwas, którego duże ilości jesteśmy w stanie znaleźć w jajkach).

 

 

Tryptofan ma ścisły udział w produkcji serotoniny czyli hormonu szczęścia. To ogarniające Cię uczucie błogostanu i sympatii do wszystkich spokojnie można porównać ze stanem, który towarzyszy ludziom po zażyciu ecstasy. Jednak w przypadku jajek nie musimy obawiać się sporych konsekwencji jeżeli chodzi o przedawkowanie, gdyż grozi nam co najwyżej pożyczenie pieniędzy kumplowi na wieczne nieoddanie. Jeżeli jesteś amatorem jajek to radzimy znaleźć sobie jakieś dobre ujście dla miłości do ludzkości.

Najnowsze Artykuły
Znajdziesz nas na:


Auta z duszą: Mercedes-Benz 770K

Auta z duszą: Mercedes-Benz 770K